woensdag 20 oktober 2010

De kleur rood


Verschillende tinten rood in de vier seizoenen

Kleurenanalyse
Rood is er in allerlei verschillende tinten met een koele of warme ondertoon. De kleur rood komt voor in elk seizoenstype. Zo kent het zomertype en wintertype een rood met koele ondertoon en het lentetype en herfsttype een rood met warme ondertoon.

Maar welke kleur rood past bij jou? Er zijn ontzettend veel verschillende roodtinten. Het ene rood zal mooier staan dan het andere. Een kleur staat goed als deze in harmonie is met de kleuren die je van nature bij je draagt, dus jouw huidskleur, haarkleur en oogkleur.

Bij een kleurenanalyse ontdek je welke kleur rood het beste bij jou past. Wil je weten of je mooier bent met warme of met koele roodtinten? Maak dan eens een afspraak voor een kleurenanalyse en ontdek welke kleuren het beste bij jou passen.


De kracht van rood in kleding
De kleuren in de kleding die iemand draagt, geven een signaal. Rood is de kleur die het meeste effect heeft op de mens. Kledingkleuren wekken beelden op.

Met rode kleding roepen we een ander imago op dan met donkerblauwe kleding. Rood is een gegarandeerde blikvanger en val je op. Wil je de aandacht op jezelf vestigen, ga dan gekleed in het rood. Dit kan uiteraard ook op een subtiele manier door een rode sjaal of rood topje te dragen.


Rood in kleding combineren
Bij het combineren van rode tinten in kleding met andere kleuren is het eenvoudiger om te werken met donkerder nuances van rood. Aangezien paars en oranje twee analoge kleuren zijn van rood, werken nuances van deze kleuren vaak goed.

Complementaire kleuren zijn tweetallen die elkaar goed aanvullen en in combinatie toegepast een mooi effect geven. Elk tweetal bestaat uit één primaire kleur en een menging van de beide andere primaire kleuren. Rood en groen zijn complementaire kleuren van elkaar en kan in combinatie een verstandige keuze zijn, als je de kleuren maar gedempt houdt.


Rood als lievelingskleur?
Volgens de kleurpsychologen ben je temperamentvol en je bruist van de energie. Je bent zelfverzekerd en je staat dan ook graag in het middelpunt van de belangstelling. Je heeft veel doorzettingsvermogen, enthousiasme en energie waardoor je succesvol in je werk bent en mensen in jouw omgeving jou een leuk persoon vinden. Door jouw temperament ben je ook snel emotioneel en snel aangebrand.


Rood haar en kleding
Heb je van nature rood haar, dan heb je vermoedelijk een ivoren, gele of gouden ondertoon in jouw huid. Je hebt wellicht bruine, hazelkleurige, groene of helderblauwe ogen en mogelijk sproetjes. Personen met sproetjes zijn dikwijls warme types.

Natuurlijke en aardtinten zoals beige, bruin, camel, donkergroen en olijfgroen, oranjerood en goud staan je goed, terwijl grijs, taupe, purper, marine, roze of helderrood waarschijnlijk niet zo goed bij jou zullen passen.

Groen is zeer veelzijdig en past goed bij haast elke roodharige. Hoe lichter je haar is, hoe lichter het groen dat je zou moeten kiezen.


Vrouw in rode kleding trekt mannen aan
Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat vrouwen die iets roods droegen, meer aandacht van mannen kregen dan wanneer ze geen rode kleding aanhadden.

Het onderzoek bestond eruit dat mannen een aantal foto's van vrouwen te zien kregen. Op sommige foto's hadden de vrouwen iets roods aan en juist die vrouwen werden aantrekkelijker bevonden door mannen. Ook als de vrouw zelf niets roods droeg maar alleen het fotolijstje rood was, werd de vrouw aantrekkelijker.

Een andere uitkomst van het onderzoek was dat mannen meer geld uitgeven tijdens een afspraakje met een "lady in red". Of rood haar ook een rol speelt, werd niet duidelijk.


Rood bevordert concentratie
De kleuren blauw en rood hebben een directe invloed op respectievelijk de creativiteit en concentratie van mensen. Dat hebben Canadese wetenschappers vastgesteld met een experiment.

De onderzoekers van de universiteit van British Columbia in Vancouver lieten 600 studenten verschillende testen maken op een computer met een blauw of een rood achtergrondscherm. Uit de resultaten bleek dat de kleur van het scherm een grote invloed had op de gemoedstoestand en de prestaties van de proefpersonen, zo meldt het wetenschappelijk tijdschrift Science.

De deelnemers aan de test die met een rode achtergrond werkten, scoorden hoger bij opdrachten waarbij oog voor detail en concentratie belangrijk was, zoals het onthouden van woorden. De mensen die tegen een blauw achtergrondscherm aan keken, presteerden overtuigender bij opgaven waarbij de nodige creativiteit was vereist. Ze waren bij voorbeeld beter in staat om bij een opdracht zo veel mogelijk activiteiten te verzinnen.

Met kleurrijke groet,
Diana

Geen opmerkingen:

Een reactie posten